5 Ekim 2016 Çarşamba

ÇOCUKLARIMIZI İSTİSMARLARDAN KORUMA

Şu dönemler hepimiz korku içindeyiz..

Çocuklarımızın fizksel ya da duygusal istismara uğrama ihtimali, tüm ebeveynleri yiyor bitiriyor..

Bizim bile kendimizi koruyabilmemiz şüpheliyken..

Minicik, kötülüklerden henüz haberdar olmayan yavrularımız bunu nasıl başarabilir??

 

Kısaca açık şekilde bilgi sahibi olurlarsa, mümkün olma ihtimali artar.. Kaygı düzeylerini yükseltmeden, sadece (yine söylüyorum yaş dönemi göz önüne alınarak anlayacağı dilde) anlatalım.. 
Anlatalım.. 
Anlatalım.. 

Dürüstlük ailede başlar, ailede öğrenilir.. 

İlk ve en önemli amaç şu olmalı.. SİZLERE KARŞI HEP DÜRÜST OLMALARINI SAĞLAMAK.. 

Yaptıkları iyi ya da kötü.. Biz ebeveyn olarak arkalarındayız.. YARGILAMAK İÇİN DEĞİL, DESTEK OLMAK İÇİN..

Tabi ki az sonra yazacaklarım en kesin çözümdür, hemen uygulayın diyemem.. 
Bu kadar kesin yöntemler sanırım MİT dahil ülkemizin hiç bir yerinde henüz yok!! 

Ama isterseniz bir kaç önerim var!! İşe yaradığı tarafımca uygulanıp tescillenen.. 

YÜZYÜZE KORUMA + AİLE İÇİ DÜRÜSTLÜK:
“Çocuğa, ‘Birisi seni rahatsız edecek bir şey istediğinde hayır diyebilmelisin, özeline dokunmasına izin verme’ denmeli. (denmeli derken yani bu kesin bir aile kuralı olarak yerleştirilmeli) İstenmeyen bir şey karşısında ‘çığlık atması’ndan çok, kaçmaya çalışması öğütlenmeli. Çığlık karşısındaki kişinin panikleyerek, bazen çocuğu öldürmesine kadar varabilir. Bu sebepleee çocuğu parka bahçeye salın da koşsun çünkü (I PAD OYNARKEN KOŞMA BECERİSİ GELİŞMİYOR!! )  Dolayısıyla basit bir dille yazıyorum "KAÇ ÇOCUĞUM BİR YETİŞKİN, POLİS VS GÖRENE KADAR KOŞ!!" kadar doğru bir metod yok! (ülkemizin geldiği bu güven dolu!! ortamı da ayrıca konuşabiliriz bence!) 
Üniforma daha güvenli, bu da öğütlenebilir.. Hep çocuğa biri yaklaşacak değil ya, ola ki yavrumuz yardıma ihtiyaç duydu, bu durumda en yakın üniformalıya marş marş:)


İNTERNETTEN KORUMA:
İnternette yabancılarla konuşmaması, fotoğraf göndermemesi, onlarla kesinlikle buluşmaması, adres vermemesi öğretilmeli. Sosyal medya hesap şifreleri anne-babada da olmalı.. (bizim çocuklar kendi şifrelerini bilmiyor mesela:) biri zaten bilemez de daha 6 aylık, ama 12 yaşında olan da bilmiyor) ÇOCUĞUMUZUN YAŞINA GÖRE HER AKŞAM YA DA İNTERNETTE OLDUĞUNU BİLDİĞİMİZ GÜNLERİN SONUNDA HESABA GİRİP KONTROL YAPILMALI!!  (aile güvenliği, yok efendim ebeveyn kontrol paneli vs.. Hiç bir işe yaramıyor)
OYNADIKLARI OYUNLARI İHMAL ETMEYİN, ORALARDA DA KONUŞMALAR GEÇEBİLİYOR!!

Aaa çok çok önemli bir not.. 
Bu dönemde "YOUTUBER" olmak çok moda, ergen olmak üzere olan tüm çocuklarımızın YOUTUBE KANALLARI VAR.. Bununla ilgili de mahremiyet konuşması yapmayı ihmal etmesek diyorum:) Hani bizim evleri kimsenin görmesine gerek yok kanımca :)

 

Geriye dua etmek kalıyor sanırım.. 
Tanrım tüm çocuklarımızı korusun...

Sevgilerimle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder