19 Eylül 2016 Pazartesi

EVLİLİK..

Evlilik
           Karı koca olarak bir araya gelme davranışına evlenme, kurulan ilişkiye de evlilik denir. Evlilik, içinde birçok beceriyi gerektiren bir sanattır. Evlilik paylaşma demektir. Farklı hayatlardan, farklı ailelerden, belki de farklı kültürlerden, farklı şehirlerden gelmiş kişilerin ortak bir hayatta buluşmasıdır. Bu buluşmada en önemli unsur karşılıklı olarak birbirini anlayabilme yani empati yapabilme becerisidir.
Mutlu Evlilik Var mıdır?
          Mutlu evlilik yoktur sözü, evliliğinde mutlu olamamış kişilerin söylemidir. Çünkü kişi böyle yaparak biraz da olsa evliliğinde mutsuz olmanın suçunun yükünü kendi üstünden atmaktadır. “Mutlu evlilik yoktur zaten” düşüncesi kişinin içini rahatlatmakta kendi başarısızlık, yenilmişlik duygularını azaltmaktadır. Aslında mutlu evlilik vardır. Mutluluk- mutsuzluk tamamen kişilerin evlilik içerisindeki tutumları ile ilgilidir. Aşk; sabır, fedakârlık ve anlayış ister.
Evlilikte Mutlu Olmak İçin Neler Yapılmalı?
1.     Ben diliyle konuşmayı öğrenmelisiniz. Karşınızdaki kişi (size göre) bir hata yaptığında, sen bunu yaptın dendiğinde bu karşı tarafta bir saldırganlık geliştirecektir. Çünkü sen iletileri duygu ifade etmez. Genellikle emir verme, yargılama, öğüt verme gibi iletişim engellerini içerir. Örneğin; “eve geç geliyorsun” yerine, “geç kaldığın için kendimi yalnız hissettim” demek daha doğrudur.
2.     Eşinizi, sevdiğinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
3.     Eşiniz kızgınken haksız dahi olsa bu tavrını sert karşılamayın. Unutmayın ki bir gün siz de kızdığınızda eğer siz daha önce onu anlayışla karşıladıysanız o da sizi anlayışla karşılayacaktır.
4.     Eşinizle her şeyinizi paylaşın, sır saklamayın.
5.     Erkekler eşlerini anneleri gibi, kadınlar da babaları gibi görmemelidir.
6.     Eşinize zaman ayırın, onunla ilgilenin, sorunlarını dinleyin.
7.     Sevdiğinizi değil önce kendinizi yargılayın.
8.     Evlilikte inişli-çıkışlı dönemler olacaktır. Bunu böyle kabul ederek, birlikteliği yaşamak çiftlere daha da güç verir.
9.     Tartıştığınız zamanlarda eşinizi yanlış anlayabileceğinizi, sizi incitmek amacı ile yapmadığını düşünün. Olumsuz senaryolar kurup, ilişkinizi zorlamayın.
10.  Günümüzde artık kadınlar ekonomik özgürlüklerini edinmiş durumdaki modern kadın olarak nitelendirdiğimiz kadın grubu eşitlik istiyor.“Ütüyü ben yaptım, akşam yemeğini eşim hazırlamalı” diyor. Oysa evli oldukları erkeklerin anneleri bunu hemen hemen hiç yapmıyorlardı. Bu nedenle erkekler artık annelerinin evinde olmadığını, farklı bir kadınla farklı bir hayatı paylaştığını kavramalıdır. Her iki taraf da karşılıklı fedakârlık yaparak işleri ortak halletmelidir.
11. Evliliğe önyargılı başlamayın. Çevreden duyduğunuz mutlu evlilik yoktur düşüncesi ile evliliğe başlarsanız siz de buna inanmış olursunuz ve mutluluk için çabalamazsınız. Evlilik sizin için bir hapishane değil, içinde daha önemli şeylerin filizlendiği bir çiçek bahçesi olmalıdır.
12.  Evlilikte her iki tarafın da ayrı sosyal çevresi, birbirlerinden ayrı geçirdikleri zamanları olmalıdır. Nasıl sevgiliyken birbirinizden ayrı hayatları da sürdürüyorsanız evlendiğinizde de durum aynı olmalıdır. Böylece evlilikte de birbirinizi sevgili olarak görebilmeyi başarabilirsiniz. Evlenmeden önce her şey daha heyecanlı ve daha güzeldi değil mi? Unutmayın ki bu heyecanı bitiren evlilik olmadı, siz oldunuz.
Peki, Hep Sevgili Kalabilmeyi Nasıl Becereceğiz?
1.Her gün eşinize değer verdiğinizi gösteren bir şeyler yapın. Gün içinde eşinizi arayabilirsiniz, ona küçük sürprizler yapabilirsiniz. Eşinize onu düşündüğünüzü belli edin.
2.Her akşam, birbirinize gününüzü nasıl geçirdiğini anlatın, sohbet edin.
3.Sevgili olduğunuz günlerde nasıl dışarıda buluşup bir şeyler yapıyorsanız (sinemaya gitmek, yemeğe gitmek, eğlenceye gitmek vb…), en az iki haftada bir kez yine aynı etkinlikleri yapın.
4.Birbirinize vakit ayırın.
5.Sevgiliyken kendinize, dış görünüşünüze gösterdiğiniz özeni evlenince de sürdürün. Çalışmayan bir bayansanız eşinizi eve geldiğinde pijama ile karşılamayın. Eski günlerde buluşurken nasıl özenle hazırlanıyorsanız, şimdi de aynı özeni gösterin.
6.Her yıl baş başa tatile çıkın.
7.Evliliğinize üçüncü kişileri karıştırmayın.
8.Evlenmeden önceki sosyal hayatınızı zaman zaman sürdürmeye çalışın. Evliliğiniz dışında başka arkadaşlarınız, aileniz, sevdikleriniz olduğunu unutmayın. Evlendik diye kendinizi kısıtlamayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder